Hessen-Ytre tidlig på 1960-tallet. Huset, løa og stabburet i Olagarden i forgrunnen. står slik som på maleriet til høgre. Bildet øverst er fra 1959.
Hessen-Ytre før utskiftninga i 1895. Tegning av Oddgeir Hessen.
Hessen-Ytre i 1908.
Hessen-Ytre.
Maleriet (vist ovenfor) til Oddgeir Hessen viser slik der var i tiden rett før den offisielle utskiftningen av Ytre-Hessen i 1895. Merk at Hessen-indre hadde sin utskiftning først i 1914 - 19 år senere.
Husa i Ola-garden (bnr. 1) og Jakob-garden (bnr.7) ble stående i tunet etter utskiftningen. Begge bruka fikk sine nye parseller sør for det gamle tunet.
Fotografiet 1908 viser at 13 år etter utskiftningen er hus og løer kommet på plass ute på de nye parsellene i Hessen-ytre. Lengst vest skimter vi Solnørdal, Flydal og Jonas. Midt i bildet ser vi Ytrebø (Leite-garden) og Erik-garden med den mørke løa ned for vegen. Lengre øst er Jakob-garden og Ola-garden. Huset helt til høgre i bildet er det «nye» Grytahuset i Hessen-indre.
Mange av oss husker at bolighuset i Ola-garden fortsatt sto her lenge etter at den nye skolen ble bygget på Ola- og Jakobmarkene. Huset i Ola-garden ble revet i 1978 og stabburet i 1960. Løa ble skadet i en storm og ble revet på slutten av 1950-tallet for å gi plass til nye-veien. Stabburet i Jakob-garden står fortsatt på sin gamle plass ved siden av det gjenoppbygde bolighuset.
Ola-garden ble delt i to bruk i 1892. I 1889 gikk «Arne-Ola» i Ola-garden (bnr.1) over på kår og overlot hele bruket til eldste datteren Laurentse og svigersønnen Ole Olaviussen Nøringseth da de giftet seg.Tre år senere, i 1892, giftet også den yngste sønnen seg. Det var Johan (Leite-Johan), som da fikk utskilt ene halvparten av Ola-garden til et nytt bruk «Ytrebø» som fikk bnr.17. Johan og kona Olivia bygde seg nytt hus og løe ute på «Leiteteigen» (Ytrebø) som skulle bli deres nye parsell. De hadde alt flyttet dit da utskiftningen i Hessen-ytre var avklart i 1895. Johan og Olivia ble mine besteforeldre.
Samund Petersen i Jonas-garden (bnr.15) flyttet husa og hele familien ut på sin nye parsell etter utskiftningen.
Sevrin Olsen i Erik-garden (bnr. 14) var 35 år ved utskiftningen og fortsatt ugift da han flyttet hus og løe ut til sin nye parsell. Foreldrene var døde, men muligens bodde søstrene Jensine og Josefine også der de første årene før Sevrin giftet seg med Lina.
Nils Nikolaisen Hessen (bnr.13) var gift med Ellen Kristofferdatter Slinning som døde i 1894. De hadde sju barn. I 1896 giftet Nils seg med Anna Brandal de flyttet husa og hele familien ut på sin nye parsell. Nils døde i 1902, og enka Anna, solgte bruket til Ole Flydal. Anna ble kår-enke, og hun med flere av barna til Nils ble fortsatt boende hos Flydal. Anna bodde der helt frem til de første krigsåra og stesønnen Nils-Elias enda lengre.
Ole Petersen Solnørdal kjøpte Nils-garden (bnr. 16) i 1895 av Daaes arvinger, og det var han som offisielt frontet utskiftningen av Hessen-ytre. Ole flyttet husa i Nils-garden fra Hessen-tunet til sin nye parsell og flyttet dit med familien sin. Han hadde før han kjøpte overtatt bygsels-avtalen for Nils-garden etter Jørgine Nilsdatter Hessen som var enke etter Anton Johansen Skaret som døde i 1890. Enken Jørgine og hennes seks barn hadde ikke kåravtale med Ole Solnørdal og flyttet til Korsvik der de bodde noen år før vi ved folketellingen i 1910 finner at Jørgine og noen av barna da bor i Jonas-garden. Sønnen Nikolai er i Amerika, men kommer hjem og gifter seg i 1911 med Jenny Ringdal som er tjenestejente i Flydal-garden. De flytter til det gamle «Grytahuset» (ved dagens rundkjøring på Skaret) sammen med Jørgine og to av barna hennes. Nikolai og Jenny bygger seg nytt hus nedenfor gamleskolen der «Nils-gutane» Artur og Lars Hessen vokser opp.
Vår bildemaler Oddgeir har altså oldeforeldre fra Nils-garden i Hessen-tunet.
Håper bildet og de tre korte historiene om Hessen-tunet inspirerer til økt interesse om vår lokale historie. Takker for kommentarer så langt, og håper også på innspill og mer informasjon om gamle Hessa.
Med historisk hilsen, Jarle M. Hessen.
9. okt. 2018.